Lies- en hamstringblessures

Vooral bij sporten waarbij sprake is van rennen, schoppen, draaien en kappen, zoals bij voetbal, rugby en hockey kunnen hardnekkige lies- en bovenbeenklachten voorkomen. Bij onderzoek moet eerst  worden uitgesloten dat er andere oorzaken zijn, zoals een probleem in de buik of een liesbreuk. Deze kunnen ook pijn in de lies geven. Voor meer informatie kunt u naar www.sportgeneeskunde.com gaan.

Pijn aan de zijkant van het bovenbeen heeft vaak te maken met een frictiesyndroom. De peesplaat vanaf de bilspier en heupbuigspieren, schuurt dan over onderliggende spieren. Dit komt voor bij hardlopers die vaker op een scheve weg lopen en heet ook wel runner's knee.

Hamstringsblessures zijn vaak het gevolg van een versnelling bij het lopen of een plotselinge krachtuitoefening, zoals bij tennis, squash, voetbal, atletiek, triathlon. Acute klachten zijn vaak kramp in de achterzijde van het bovenbeen. Chronische klachten zijn vaak geleidelijk verergerende pijn bij het sporten. De hamstrings zijn bij gewone dagelijkse bewegingen vaak ook iets aangespannen en blessureherstel is vaak wat trager.

Bij de diverse blessures is het belangrijk om goed uit te zoeken hoe het zo heeft kunnen komen. Vooral de bewegingsanalyse is belangrijk. Daarna volgt een behandeling die opgebouwd wordt vanaf weefselherstel via eenvoudige naar gecompliceerde oefeningen, van langzaam naar snel.

Goede informatie over gangbare behandelmethoden en alternatieven vindt u ook op de website van Runnersweb.