Shin Splints

Shin splints is een algemene aanduiding voor allerlei klachten aan het scheenbeen. De klachten zijn het gevolg van overbelasting van diverse structuren in het onderbeen, vaak bij hardlopers of sporters die veel springen.
Er zijn drie belangrijke groepen:

  • stressfractuur: kleine haarscheurtjes in het botvlies. U heeft hevige pijn al na een klein stukje lopen en kunt er niet 'doorheen' lopen.
  • mediale tibiaal stress syndroom: pijn aan de onder-binnenzijde van het scheenbeen die kort minder wordt na een stukje lopen, maar daarna weer veel heviger is.
  • compartimentsyndroom: de druk in een onderbeenruimte wordt te groot, waardoor zenuwen en bloedvaten in de knel komen. Er is vaak zwelling, roodheid, pijn, uitstraling in de voet. Als dit acuut optreedt moet u een arts waarschuwen.

Na een uitgebreid onderzoek naar de oorzaak, de manier van bewegen en de uitlokkende factoren van de klachten, bestaat de behandeling van deze klachten altijd eerst uit stimulatie van het weefselherstel, gevolgd door actief oefenen. De opbouw van de trainingen kan al snel beginnen, maar moet goed gedoseerd worden.

Meer informatie vindt u bij op de websites van collegae elders in het land: shinsplintstop en shintsplint.