Heup, lies en knie

De benen dragen ons, ze moeten stabiel zijn en toch lenig genoeg. Als er problemen optreden merken we dit vaak bij traplopen, sprinten, wandelen, knielen, hurken, staan op één been (zoals bij aankleden) en veters strikken.

Veel voorkomende problemen

  • Heupslijtage of artrose: het kraakbeen in het heupgewricht wordt dunner. Heel ver buigen of ver strekken gaat dan minder goed. Dit leidt uiteindelijk tot het ontzien van het been en 'krom' lopen.
  • Bursitis: over de heupknobbel aan de buitenzijde van het been lopen pezen en banden van bekken tot knie. Als hieraan te hard of gewoon in de verkeerde richting wordt getrokken gaat het weefsel protesteren en maakt meer vocht aan om schade te voorkomen. Deze kleine zwelling heet bursitis en is altijd ergens een gevolg van. U kunt dan niet meer op die kant in bed liggen en aanraken is pijnlijk.
  • Liesproblemen: bij voetballers of hardlopers. Vanuit gestrekte stand van de heup schieten of een grote stap maken is dan pijnlijk. Overrekking of teveel kracht zetten kan de klachten veroorzaken. Soms is er ook een inklemming zoals bij een liesbreuk. Dan kan het been niet goed gebogen worden.
  • Situatie na heup- of knieoperatie: na het implanteren van een nieuwe heup of nieuwe knie moet u weer goed leren lopen, uw litteken soepel houden, uw spieren van bil en bovenbeen versterken en langzaam aan weer leniger worden.
  • Pijn rondom of achter de knieschijf: kraakbeenletsel bij jonge en heel oude mensen. Knielen, hurken, een trap op lopen is vaak pijnlijk.
  • Knie-instabiliteit: de knie voelt niet stevig aan, zoals bij overrekking van de banden of zelfs scheuren (kruisbandletsel bij voetbal bijvoorbeeld). U heeft het gevoel dat u er doorheen kan zakken.
  • Knieartrose: slijtage van het kraakbeen binnenin het gewricht. De pijn is vooral bij het starten van een beweging zoals opstaan vanaf een stoel na langer zitten. Ook een trap af lopen is vaak vervelend.
  • Meniscusletsel: scherpe pijn bij ver buigen of strekken en draaien tegelijk kan dit letsel veroorzaken. Soms hoort u steeds een klik of krak. Een klein scheurtje voelt u soms wel en dan weer even niet. Wanneer een meniscus echt kapot is moet het worden geopereerd.
  • Situatie na artroscopie: via een klein gaatje in de huid wordt met een kleine camera gekeken wat er precies voor letsel is. Soms volgt dan een kleine ingreep. De knie kan daarna dik zijn en pijnlijk. Drainage van het vocht en losmaken van het genezen litteken kan helpen om minder klachten te hebben.
  • Spierletsel: aan de zijkant van het been kan een frictiesyndroom zijn ontstaan; een peesplaat (afkomstig van de heup-bilspieren) loopt naar de knie. Als u hardloopt op een scheve weg kunt u de pees steeds irriteren doordat deze in een verkeerde hoek wordt belast. Een ander spierprobleem is een spierscheurtje in het bovenbeen zoals kan voorkomen bij voetballers die in plaats van de bal te raken, blijven steken in een pol gras. Spieren aan de binnenkant van het bovenbeen kunnen hard gespannen zijn door bewegingsgewoonten, zoals vaak met de benen over elkaar zitten. Dan klemt u de bloedvaten af en het bloed stroomt niet goed naar de romp terug.

Mogelijke oplossingen

Na het verbeteren van het weefsel (soepel maken door massage, stretchen, littekenbehandeling, verbeteren vochtafvoer) worden er oefeningen gegeven. Eerst onbelast (zonder gewicht erop), later belast (staan, lopen). Op het moment dat de bovenbenen en billen weer sterk zijn, worden heup en knie beter beschermd. Dat kan nieuwe klachten voorkomen. Het is belangrijk dat de opbouw van de oefeningen bij uw levensstijl past.