Trauma, korter of langer geleden

Bij sportongevallen, valpartijen op straat of in huis, als u zich verstapt of keihard uw hoofd stoot, gaat u naar de dokter. Als die geen grote schade vaststelt moet u zelf herstellen. Als u pijn of stijfheid blijft houden bezoekt u opnieuw de dokter. Bij kneuzingen, blauwe plekken of zwellingen, en littekens (oude en die waar net de hechtingen uit zijn) kan fysiotherapie de genezing bevorderen en het ongemak verminderen. Bij onbloedige trauma's, zoals een hersenschudding kan oedeemtherapie worden toegepast.

Als een trauma langer geleden is kan blijvend letsel zijn opgetreden. Vaak is het bindweefsel rondom de gekwetste plek stugger geworden en kan het zijn steunfunctie niet meer goed uitvoeren. Spieren die door het bindweefsel zijn omgeven kunnen dan hun kracht niet meer goed kwijt.

Door fascietechnieken te gebruiken kan het bindweefsel weer herstellen: de souplesse en doorbloeding worden verbeterd en alle structuren (spieren, bloedvaten, zenuwen) kunnen weer beter functioneren. Een voorbeeld: bij overrekte enkelbanden is het bindweefsel beschadigd en geeft geen goede signalen naar de spieren die het gewricht moeten beschermen. Deze reageren dan te traag bij de volgende dreigende overrekking. Met fascietechnieken wordt het bindweefsel soepeler, losser gemaakt en gestimuleerd om gezond te reageren. De spieren die omgeven zijn door en verbonden zijn met de fascie reageren dan weer beter. Dan kan ook spierversterking en reactievermogen worden getraind.

Tips voor eerste hulp bij ongelukken vindt u op de website van EHBO.