Algemeen

Hierboven zijn drie verschillende vormen van oedeem of zwelling getoond. Het zijn achtereenvolgens:

Lymfoedeem 

Als er vocht uit de bloedbaan is getreden en er moeilijk in kan terugkeren spreken we van lymfe-oedeem. De voeten worden dik (je ziet de sokrand in de benen staan aan het eind van de dag) of vingers worden dik (ringen zitten strak) als de arm langer hangt of als het erg warm is. In het hoofd of de romp kan er ook teveel vocht uittreden. Dit zie je vaak niet meteen. Bij gezonde mensen herstelt zich dit vanzelf en loopt het losse vocht of lymfe via een gebied bij het sleutelbeen de bloedbaan in. Bij ziekten, na ongevallen of operaties gaat dit soms niet meer vanzelf en is hulp nodig om het uitgetreden vocht weer terug in de vaten te voeren.

Veneus oedeem

Als de bloedvaten, vooral in de benen, teveel uitrekken of wijd worden, soms door een verstopping elders, blijft het bloed 'staan'. Dan stroomt het niet terug naar het hart en wordt niet van zuurstof voorzien. Dat kan klachten geven zoals spataderen, vermoeide benen, dikke enkels (chronische, veneuze insufficiëntie). Hiervoor bestaan vaatoefeningen, massagetechnieken en compressietherapie.

Lipoedeem  

Lipoedeem is een pijnlijke, symmetrische, erfelijke vermeerdering van onderhuids vetweefsel met oedeemvorming. Hierbij zijn er meer vetcellen en de grootte van de vetcellen is toegenomen. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij vrouwen. Soms speelt androgeengebrek of een verhoogde oestrogeenspiegel een rol. De eerste tekenen van lipoedeem kunnen in de puberteit, na een zwangerschap of rond het dertigste tot veertigste levensjaar optreden. Bij lipoedeem zijn de armen, benen, billen en heupen aangedaan, de rest van het lichaam is slank. De handen, vingers, voeten en tenen zijn nooit aangedaan. Er is een sterk verschil tussen de proportie van de romp en dei van de armen en benen. De oorzaak van lipoedeem is nog onbekend. Er wordt gedacht aan familiaire aanleg of hormonale invloed. Er kan bij lipoedeem ook lymfoedeem ontstaan doordat de vetmassa de lymfevaatjes dicht duwt waardoor er geen afvoer van vocht meer is.

De download onderaan deze pagina bevat een schema met alle verschillen en overeenkomsten van de soorten oedeem.

  • Soorten zichtbaar oedeem en klinische verschijnselen download pdf