SOLK (onverklaarbare lich. klacht)

Algemeen

Somatisch onvoldoende verklaarbare, lichamelijke klachten (SOLK) zoals chronische pijn, moeheid, overspanning, vereist kennis en kunde. Denk aan het goed beheersen van uw energieniveau, het precies afstemmen van rust en activiteit bij grote vermoeidheid (pdf), het accepteren van een bepaalde mate van pijn, omgaan met onzekerheid bij het bewegen (duizeligheid, paniek, angst, het lijf niet goed meer voelen).

De fysieke component is de ingang voor de fysiotherapeut, diepere achtergronden spelen vaak een rol. Uw lichaam is een soort archief van uw levenservaringen. Binnen onze praktijk is er expertise om juist met de opgeslagen lichamelijke ervaringen aan de slag te gaan. Het doel is dat u zich weer beter in uw lichaam voelt. Mochten de onderliggende oorzaken onze competenties overstijgen, dan verwijzen wij u door.

Wij doen onderzoek naar de onderliggende factoren met de onder andere 4 DKL test meten de adem- en hartfrequentie en ademhalingsdiepte in rust en bij voorzichtig bewegen.

Wandel- en looptraining behoren ook tot de mogelijkheden.

 

Lees meer...

Fibromyalgie

Deze pagina moet nog door ons worden voorzien van informatie. Tot die tijd kunt u prima terecht bij:

www.fesinfo.nl

www.fibromyalgie.nl

Behandeling kan bestaan uit het goed leren omgaan met de pijn en het opnieuw ervaren van andere lichaamsgevoelens als warmte, koude, trillingen, stroming en stilstand. Behalve pijn en moeheid is er nog meer. U leert uw lichaam in rust anders ervaren. Als dat kan is het langzaam, veilig opvoeren van de belastbaarheid mogelijk.

 

Lees meer...

Duizeligheid

Duizeligheid kan vele oorzaken hebben. Het is geen ziekte op zich maar een symptoom van iets anders. Bijvoorbeeld verminderde bloedtoevoer naar de hersenen door veranderingen in de nek, te snel of te langzaam ademen of veranderingen aan het evenwichtsorgaan. Ga bij aanhoudende duizeligheid altijd eerst naar uw arts. Een dagboek bijhouden over uw duizeligheid met hoofdhouding, spanning, activiteiten, voeding en vochtinname kan veel helderheid brengen. Het inschakelen van fysiotherapie kan zinvol zijn als de duizeligheid in aanvallen komt door problemen in het evenwichtsorgaan (BPPD) en bij duizeligheid die erger wordt bij nekbewegingen of verandering van houding.

Wij behandelen mensen met duizeligheid (afhankelijk van de oorzaak) met manuele therapie, dry needling, speciale manoeuvres en training.

Huisartsen hanteren een standaard voor duizeligheid.

Er is een kenniscentrum voor duizeligheid in Apeldoorn en er zijn ook speciale oefeningen bij draaiduizeligheid.

 

Lees meer...

Chronische Pijn

Chronische pijn is een klacht waarbij er geen directe relatie meer is tussen de fysieke kwetsuur en de gevoelde pijn. Mensen voelen de pijn echt. Vaak wordt deze uitgelokt door dezelfde factoren als die angst, depressie of spanning uitlokken. Als spanning wordt vertaald in lichamelijke klachten spreken we van somatisatie. Onze therapeuten hebben veel trainingen op dit gebied gevolgd. Onderaan deze pagina kunt u voorbeelden van somatisatie downloaden.

Meer informatie vindt u ook op de website van de Stichting Pijn-Hoop en op het Pijnplatform.

 

Lees meer...

Hyperventilatie en paniek

Te snel, te diep of stokkend ademen (zonder luchtwegafwijkingen) treedt vaak op bij paniek. De adem is een lichaamsfunctie die de verbinding vormt tussen bewuste en onbewuste reacties. We kunnen de adem bewust sturen, maar als we er niet op letten, gaat de adem toch gewoon door. Adem is leven.

Levensproblemen kunnen ademproblemen geven en omgekeerd: mensen met longaandoeningen zoals COPD, ondervinden de invloed hiervan op hun leven. We kunnen de adem registreren in rust en bij inspanning. Met hartcoherentietechnieken, ontspanningsoefeningen leren we u de adem goed te gebruiken in rust. Met gedoseerde oefentherapie, conditietraining leren we u de adem goed te gebruiken bij inspanning en bij herstel erna! De invloed op uw stemming, emoties, concentratie en tal van andere functies wordt daar altijd bij betrokken.

Meer informatie vindt u bij het Angstcentrum, de Vereniging van Buteyko Therapeuten en bij Adempauze. Sterk aan te bevelen is het boek van Bram Bakker e.a.: Verademing, te verkrijgen bij uw therapeut.

 

Lees meer...

Vermoeidheid (CVS, ME, burnout)

Met de energy control method gaan we aan de slag bij mensen met ME, CVS en Burnout. Zij hebben, zelfs bij stilzitten, vaak een hoge hart- en ademfrequentie, alsof ze de hele tijd aan het sporten zijn. De rustmodus is moeilijk te vinden en door het lichaam op te pakken. Onderliggende psychosociale problemen worden wel besproken aan de hand van de vragenlijst 4DKL, maar het lichaam is het eerste aangrijpingspunt om weer leren te voelen wat herstel kan zijn. 

Er is veel informatie op internet te vinden:

  • ME-gids, informatienetwerk voor ME
  • Burnout, platform met informatie over stress, burnout, behandelingsmogelijkheden, preventie etc.
  • DKP een site met diverse vragenlijsten die u meteen kunt invullen (burnout, partnerrelatie, posttraumatische stress, angst, depressie, disstress, somatisatie).

Misschien wat overbodig, maar toch: u kunt veel testen invullen en op het goede spoor komen. Wanneer u hulp nodig hebt bij de interpretatie in uw situatie kunt u het best een deskundige  raadplegen.

 

 

Lees meer...

Stress en overspanning

Lees meer...

Bij een hoge spanning in de gedachten of gevoelens van mensen reageert het lichaam altijd mee. Eerst acuut met hogere hartslag, dieper en vaker ademen en hogere spierspanning. Dit kan ook langer duren, zelfs als de spanningsveroorzaker al weg is. Het maakt voor de hersenen niet uit of er een echte tijger is of dat u denkt aan een tijger in uw kamer. Het lichaam houdt deze spanning hoog en daar goed mee omgaan is een hele kunst.

Als u zich gespannen voelt meldt u zich vaak eerst bij de huisarts met bijvoorbeeld slaapproblemen, onrustgevoelens, hoofdpijn hebben in weekenden of vakanties, het voelen van een hoge hartslag in rust, harde spieren, ervaren van een voortdurende druk in het lichaam. Eerst zal een lichamelijk onderzoek worden gedaan en soms onderneemt de arts meteen actie om de cirkel te doorbreken. U krijgt dan bijvoorbeeld slaappillen voor een week.

Wij begeleiden mensen om de spanning te ontladen door te bewegen, af te reageren als het nodig is en weer te leren rustig alert te worden. Diepe ontspanning kan worden geoefend, maar is vaak een te grote stap in het begin. Er gaat meestal wat langer overheen om dit zelfstandig goed te beheersen. Het voordeel van het aanleren van ontspanningsvaardigheden is de onafhankelijkheid van medicatie, of een vermindering hiervan. Er zijn geen negatieve bijwerkingen van ontspanningsoefeningen!