Hyperventilatie en paniek

Te snel, te diep of stokkend ademen (zonder luchtwegafwijkingen) treedt vaak op bij paniek. De adem is een lichaamsfunctie die de verbinding vormt tussen bewuste en onbewuste reacties. We kunnen de adem bewust sturen, maar als we er niet op letten, gaat de adem toch gewoon door. Adem is leven.

Levensproblemen kunnen ademproblemen geven en omgekeerd: mensen met longaandoeningen zoals COPD, ondervinden de invloed hiervan op hun leven. We kunnen de adem registreren in rust en bij inspanning. Met hartcoherentietechnieken, ontspanningsoefeningen leren we u de adem goed te gebruiken in rust. Met gedoseerde oefentherapie, conditietraining leren we u de adem goed te gebruiken bij inspanning en bij herstel erna! De invloed op uw stemming, emoties, concentratie en tal van andere functies wordt daar altijd bij betrokken.

Meer informatie vindt u bij het Angstcentrum, de Vereniging van Buteyko Therapeuten en bij Adempauze. Sterk aan te bevelen is het boek van Bram Bakker e.a.: Verademing, te verkrijgen bij uw therapeut.