Fascie en littekenbehandeling

Het weer goed laten bewegen van het weefsel (bindweefsel of fascia of connective tissue) dat overal in ons lichaam zit doen we door middel van:

  • gerichte massagetechnieken volgens onder andere W. Fourie, Dr. R. Schleip, P.A. Huijing en Thomas Myers 
  • geleid actieve, mobiliserende oefeningen om de oppervlakkige en diepe fasciën losser te maken en te sturen in de gunstigere richting. Vaak gebeurt dit tijdens de massagetechnieken: de therapeut maakt de fascie los en u beweegt een bepaalde kant op om blokkades of versperringen op te heffen
  • kinesiotape om tussen de behandelingen in, uw weefsel beter te sturen en dat proces te continueren. U kunt er alles mee doen, zelfs douchen!
  • gerichte oefeningen (van eenvoudig tot complex, zoals bij sporttraining) om het behaalde resultaat te behouden of nog verder te verbeteren.

Het geheel staat ook wel bekend onder de 4xT Methode. (Testen, Triggeren, Tapen en Training). Deze hebben wij aangevuld met inzichten, ervaringen en kennis van andere opleiders, zoals hierboven vermeld. Hierbij zoeken wij verbindingen met activiteiten die u zelf kunt ondernemen: yoga, pilates, tai chi en bikramyoga.

2013litteken1grote voet32013littekenbeh4littekentapemini

Hierboven ziet u afbeeldingen van een littekenbehandeling. Zowel bij verse (als de hechtingen eruit zijn) als bij oude littekens kan littekenbehandeling (of scarmanagement) worden toegepast.

Het is een massagetechniek van oppervlakkig naar diep en weer terug. Eerst in de lengterichting van het litteken, daarna dwars erop. Vaak is het nodig om in de wijde omtrek van het litteken het weefsel losser te maken, zodat zwelling weg kan stromen en beweging van spieren onder het litteken weer mogelijk is op de goede manier. Wij gebruiken littekentape en soms lichte cuppingtechnieken (optillen van de huid) om het litteken losser te krijgen, goed te doorbloeden en soepelheid te behouden. In de loop van de jaren worden littekens vaak dikker, vooral onder de huid, ook dan kan een behandeling nog zinvol zijn.

Bestralingslittekens met veel of weinig fibrose kunnen verbeteren met deze behandeling, vaak nog aangevuld met Deep Oscillation therapie en het dragen van verzachtende compressiemiddelen zoals siliconenverbanden of Jovipak.