Chronische pijn

Bij chronische pijn is er eigenlijk een grotere pijnbeleving dan op basis van een pijnprikkel kan worden verklaard. Pijnbeleving wordt beïnvloed door factoren als stress, afleiding, angst, depressie, ontspanningsmogelijkheden, persoonlijke veerkracht, beschikbare hulpmiddelen en aandacht. 

Bij de training gaat het erom hoe u met uw pijn toch een voor u goed leven kunt leiden. Wilt u uw aandacht richten op wat u nog wel kunt en wat er nog verbeterd kan worden? Het verleggen van de focus, iets anders voelen dan pijn, is al een hele grote stap.

Voorbeeld: een patiënt heeft al 25 jaar pijn, zit in een rolstoel en wil iets anders voelen dan de pijn. Hoe kunnen we haar helpen haar aandacht te richten op iets anders en de mogelijkheden in haar lichaam daarvoor te benutten? Ze is helder van geest, kan goed knutselen, goed regisseren, is mondig en kan zich daardoor concentreren op bijvoorbeeld het goed uitvoeren van haar huishouding en het aanleren van het gebruik van hulpmiddelen. Zo wordt ze minder moe en kan ook genieten van bijvoorbeeld een mooie film.

Wat bestaat er nog naast de pijn en heeft dat nog waarde voor u? Hoe kunnen we dat met onze fysiotherapeutische mogelijkheden ondersteunen? Uw doelen zijn de leidraad en als onze kennis of kunde tekortschiet, zoeken we samen met u verder naar een betere oplossing.

Als de pijn wordt veroorzaakt door een duidelijke pijnprikkel, zoals wanneer een tumor op een zenuw drukt, helpt alleen goede directe pijnbestrijding. Dat kan bij ons met elektrotherapie, zoals TENS. Vaker wordt echter naar een medische oplossing gezocht.