Wandel- en looptraining

runningth

Lopen onder begeleiding, binnen op de loopband, buiten op straat, langs het Spaarne of in de duinen voor mensen met:

  • vaatklachten die te maken hebben met de slagaders, zoals claudicatio intermittens (etalagebenen). Behalve looptraining is het vaak nodig om oefeningen in ruglig uit te voeren: zo vaak mogelijk met de benen in de lucht de voeten op en neer bewegen geeft een enorm doorbloedingseffect. Het kost moeite om dit dagelijks te doen, maar u krijgt steun van onze therapeuten! De kracht van de beenspieren heeft vaak te lijden onder een slechte doorbloeding. Hier worden speciale oefeningen tegen gegeven, rekening houdend met gewrichtsklachten en andere mogelijke blessures. Begeleide looptherapie is net zo effectief als een operatie maar heeft veel minder risico's.
  • vaatklachten die te maken hebben met de aders (venen), zoals spataderen, trombose en chronische, veneuze insufficiëntie. Daarbij gebruiken we loop- en krachttraining, vooral van de kuiten, en passen we soms speciale, veneuze massage toe. Vaak blijft in de benen wat meer bloed 'staan' wat spataderen, diepe vaatproblemen, kapotte kleppen of soms zelfs stolsels tot gevolg heeft. Sommige mensen zijn hier meer gevoelig voor dan andere. Denk aan zwangere vrouwen, ouderen die niet veel bewegen en aan aanleg in de familie. U krijgt adviezen om de afvoer van het bloed vanuit de benen terug naar het hart te bevorderen, zoals slapen met het voeteneinde iets omhoog, meer dan veertien passen achter elkaar lopen, dragen van goede sokken, compressiekousen of siliconenzwachtels.
  • hartaandoeningen. Op geleide van de meetapparatuur (bloeddruk, hartslag, saturatie) kunt u bij ons trainen voor herstel, conditie en ontspanning bijvoorbeeld met de energy control method. We beginnen met een meting van de rust- en inspanningsmogelijkheden, waarna een speciaal trainingsprogramma voor u wordt samengesteld. Uiteraard alleen op verwijzing van uw cardioloog of longarts. Indien nodig krijgt u ook individuele ontspanningsoefeningen.
  • verminderde belastbaarheid na verwondingen (bijvoorbeeld gescheurde enkelbanden), operaties (nieuwe heup, meniscusoperatie), radiotherapie, chemotherapie, bij longziekten, artrose, osteoporose en andere, chronische aandoeningen adviseren we Nordic Walking. Eerst leren we u dit individueel aan, later kunt u dan deelnemen aan duinwandelingen onder supervisie van een fysiotherapeut. U loopt op uw eigen inspanningsniveau en kunt ondanks uw beperkingen toch aan uw conditie werken.
  • psychische klachten, zoals een lichte depressie. U krijgt dan wandel- of runningtherapie. Runningtherapie is het aanleren van een rustige duurloop en helpt om de stofwisselingsprocessen in het lichaam beter te laten functioneren. Door het vrijkomen van lichaamseigen stoffen, zoals endorfine, adrenaline en serotonine, ontstaat een ontspannende werking op het lichaam. Tevens wordt de vetverbranding geactiveerd en verbetert het gevoel van welbevinden. Er ontstaat een gunstig effect op het zelfvertrouwen en het laat toe om het lichaam weer te ontdekken (herstel van het evenwicht tussen geest en lichaam). U gaat er fitter uitzien. Ten slotte is het ook een effectief middel tegen het vaak gehoorde piekeren, omdat het helpt gestructureerder en helderder te denken. Runningtherapie kan dan ook goed samengaan met andere gedrags- en probleembeïnvloedende therapieën waarbij helder en gestructureerd denken een belangrijke rol speelt. Bij bijvoorbeeld maatschappelijk werk, een psycholoog of psychiater, een zelfhulp- of groepscursus.
  • loopproblemen, hardloopblessures. Er wordt een analyse gemaakt, indien nodig met videobeelden, van uw loopwijze. Daarna volgen tips en training om toe te passen. Wij werken veel volgens de principes van de Chi-running methode