1. Nederlands
  2. English

Hartritmevariabiliteit

Hartritmevaribiliteit (HRV) of hartcoherentie trainen is zinvol bij heel veel situaties waarbij u niet meer helder kunt denken omdat de drukte in uw hoofd te groot is.

Het is gezond als uw lichaam op allerlei omstandigheden reageert, ook op stress. Het is fijn als u kunt wegrennen als er een eng beest op u af komt. Maar als het beest weg is en de stressreactie blijft bestaan, raakt u uitgeput. Onder andere uw immuunsysteem raakt dan ernstig verstoord. Stressmanagement leert u hier goed mee om te gaan, de stressreactie kunt afbouwen en weer in balans komt. Vaak is het nodig dat de gevoelde stress eerst lichamelijk wordt vertaald in een daarbij behorende actie. Bij gevoelde stress is de rusthartslag vaak hoger dan bij iemand die ontspannen is. Bij een gezond volwassen persoon is de rusthartslag ongeveer 60 hartslagen per minuut. Een rusthartslag van 93 in zittende houding lijkt meer op die van iemand die aan het wandelen is. Als u dan daadwerkelijk gaat wandelen voelt u zich vaak beter, omdat uw hartslag overeenkomst met uw lichamelijke actiebereidheid. Hoofd, hart en handen zijn hetzelfde geschakeld en zitten weer op één lijn. Dat is de eerste stap.

De kunst is om daarna weer terug te schakelen: lijf weer in rust, hartslag wat lager, gedachten wat helderder en emoties wat meer in balans. Het oefenen daarvan kan bij ons, ook met behulp van meetapparatuur, zoals hartcoherentie  en energy control method. Iemand kan zich alleen ontspannen als hij/zij zich veilig voelt. Dat is erg persoonlijk, daarom zijn er ook zoveel ingangen om tot ontspanning te komen. Wij zoeken met u naar de meest geschikte vorm voor u.

  • Ademoefeningen: adem kort in, adem langzaam uit en pauzeer. Kijk ook eens in het boek Verademing.
  • Progressieve relaxatie  volgens Jacobson
  • Hold Relax methode om lokale spieren wat meer te ontspannen.
  • Geleide visualisatie over uw lichaam, uw cellen, zoals door dr. Carl Simonton werd onderzocht.
  • Imaginatieoefeningen over situaties die bij u passen en waar u rustig bij wordt. U stelt zich daarbij dingen voor als beeld, muziek, warmte, koude, trillingen, etcetra.
  • Aandacht voor uw lijf, niet alleen met denken, maar vooral met voelen, kan al veel inzicht geven. Dit is niet hetzelfde als mindfulness.
  • Stilstaan bij de vraag wat uw lijf u te zeggen heeft.
  • Gesprek over belangrijke waarden, normen uit uw (familie-)geschiedenis die met stress of druk te maken hebben. Soms wordt u doorverwezen naar een psycholoog als daar de beste ingang voor uw verbetering gevonden kan worden.
  • In balans met onrust is een leuke blog over allerlei mogelijkheden om tot ontspanning te komen.