Hoofd- en aangezichtspijn
Home » Hoofd- en aangezichtspijn
- Aangezichtspijn is vaak pijn door inklemming van de gezichtszenuw die in de regio van het oor drie takken heeft over de hele zijkant van het hoofd. Kijk op de website van de Werkgroep Aangezichtspijn en op de Richtlijn aangezichtspijn van Nederlandse Vereniging van Hoofdpijnpatiënten voor meer informatie.
- Kaakklachten (temporomandibulaire dysfunctie): spanningen van spieren rondom de kaak, het ontstaan van triggerpoints in deze spieren kunnen uitstraling geven in het hoofd aan verschillende zijden.
Hoofdpijn kan voorkomen bij:
- Nekproblemen: bij een blokkade tussen de schedel of de nek of borstwervels, te hoge spierspanning, asymmetrisch bewegen kan fysiotherapie, dry needling of manuele therapie helpen.
- Stagnatie van vocht in het hoofd: zoals bij chirurgische ingrepen (hersenoperaties, ingrepen aan tanden, kiezen), door het hoofd stoten, hersenschudding, voorhoofdsholteontstekingen. Dan wordt manuele lymfedrainage en lymfetaping toegepast.
- Dysbalans van het onwillekeurige zenuwstelsel of het hormonale systeem: te sterke reactie van de zenuwen of bloedvaten op prikkels, zoals bij migraine of hoofdpijn rondom de menstruatie. Bindweefselmassage wil nog weleens helpen.
- Interne of externe spanningen (emotioneel, mentaal, sociaal): kunnen zich vertalen in spierspanning ergens in het lichaam, ook in de spieren aan het hoofd: spanningshoofdpijn. Deze kan optreden bij de spanning of juist erna, zoals bij een te groot verschil tussen spanning en ontspanning. Het aanleren van een goede spanningsverwerking met bijvoorbeeld hartcoherentietraining, stressmanagementtechnieken of ontspanningsoefeningen kan handig zijn.
- Medicatie: sommige medicijnen hebben als belangrijke bijwerking hoofdpijn. Denk aan bepaalde vormen van chemotherapie. Voor goede informatie is er een speciale hoofdpijnwebsite.
- Overbelaste ogen, bijvoorbeeld bij slecht zien, scheel zien, lang naar één beeld kijken, geven spanning van de oogspieren. Deze hebben een nauwe relatie met de nekspieren, die ook gespannen raken. U doet uw hoofd vaak naar voren om beter te kunnen zien. Flinke hoofdpijn is het gevolg. Een optometrist kan hier veel aan doen. Op de website van oogartsen.nl vindt u ook informatie over de relatie tussen zien en hoofdpijn.