Fysiotherapie Haarlem-Oost

Neem contact op

Vaatklachten

Home » Vaatklachten

Bloedvaten bestaan uit slagaders, aders en haarvaten. Slagaders lopen vanaf het hart naar de weefsels, spieren, organen, huid en onderhuid en bevatten zuurstofrijk bloed. Aders lopen terug naar het hart en vervoeren gebruikt bloed dat zuurstofarm is. Om de terugvoer naar het hart te bevorderen kunnen er oefeningen gegeven worden.

Wanneer slagaders vernauwd zijn of verstopt is er onvoldoende zuurstoftransport en kunnen spieren niet goed functioneren. Wanneer dit in de benen gebeurt spreken we van etalagebenen. De beenspieren komen dan vers, zuurstofrijk bloed tekort bij beweging. Dat herstelt zich kort op het moment dat iemand stilstaat. Juist door veel voorbij dit ‘stilstaanpunt’ te lopen, stimuleert u de doorstroming van de slagaders en worden ze weer wat gezonder. U moet, hoe moeilijk het ook is, elke dag een paar keer door de pijn heen lopen. Het moment waarop die optreedt komt steeds later opzetten. U kunt dus steeds verder lopen zonder pijn. Dit heeft hetzelfde effect als het plaatsen van een stent of dotteren.

Onze therapeut is aangesloten bij Chronisch Zorgnet, voorheen Claudicationet, een netwerk van fysiotherapeuten die looptraining verzorgen.