Fysiotherapie Haarlem-Oost

Neem contact op

Compressietherapie

Home » Compressietherapie

Compressietherapie is onderdeel van oedeembehandeling (armen, benen) en kan bestaan uit:

  • Aanmeten en leren omgaan met Varocare compressie. Deze is bedoeld om zelf (of met een beetje hulp) aan te brengen, desnoods over een te zwakke steunkous heen! Dit kan i.p.v. een zwachtel, en heeft als voordeel dat uw mobiliteit veel beter is.
  • Aanmeten en leveren van Therapeutisch Elastische Kousen (in de volksmond steunkousen genoemd), gebeurt als het oedeem stabiel is en het been of de arm echt dun blijft.
  • Aanmeten en bestellen van JoViPak producten. Dit zijn een soort kussentjes met puntdruk die het oedeem zachter maken.
  • Aanmeten en bestellen van siliconenpads en artikelen  om littekens zachter te maken zodat het oedeem kan bewegen en de goede kant op stroomt: de afvoer heeft nu meer kans.

 

Andere, iets meer beperkende mogelijkheden zijn:

  • Zwachtelen met korte rekzwachtels hierbij wordt het been of arm eerst beschermd met een dunne verbandkous, daarna komen er watten (polstering) en daar overheen wordt een zwachtel gewikkeld. Dit heet ambulante compressietherapie. Met Cobanzwachtels kan dit ook, deze blijven meestal beter zitten en zakken niet zo af.
  • Zwachtelen met SilWrap zwachtels, Dit zijn zelfklevende, siliconen zwachtels die de polstering en zwachtel in één systeem voeren. Eerst wordt het been of de arm voorzien van een dunne verbandkous, daarna komt de zwachtel. Dit past wat beter onder uw kleding dan de eerste mogelijkheid. Bekijk ook het demonstratiefilmpje van het aanbrengen van de zwachtel bij de arm.

Voor verbandmiddelen is altijd een verwijzing/recept nodig van een arts met daarop de goede medische diagnose. Therapeutisch Elastische Kousen worden via Fysiotek geleverd, overige artikelen via diverse leveranciers.