Fysiotherapie Haarlem-Oost

Neem contact op

Littekenbehandeling

Home » Littekenbehandeling

Zowel bij verse (als de hechtingen eruit zijn) als bij oude littekens kan littekenbehandeling (of scarmanagement) worden toegepast.

Het is een massagetechniek van oppervlakkig naar diep en weer terug. Eerst in de lengterichting van het litteken, daarna dwars erop. Vaak is het nodig om in de wijde omtrek van het litteken het weefsel losser te maken, zodat zwelling weg kan stromen en beweging van spieren onder het litteken weer mogelijk is op de goede manier. Wij gebruiken littekentape en soms lichte cuppingtechnieken (optillen van de huid) om het litteken losser te krijgen, goed te doorbloeden en soepelheid te behouden. In de loop van de jaren worden littekens vaak dikker, vooral onder de huid, ook dan kan een behandeling nog zinvol zijn.

Bestralingslittekens met veel of weinig fibrose kunnen verbeteren met deze behandeling, in combinatie met het dragen van verzachtende compressiemiddelen zoals siliconenverbanden of Jovipak. Hiervoor is altijd een verwijzing nodig van een arts of verpleegkundig specialist.

Litteken enkel tape opbouw

Littekentape

Littekentape zit erop