Fysiotherapie Haarlem-Oost

Neem contact op

Oncorevalidatie (ind.)

Home » Oncorevalidatie (ind.)

Voor oncologische patiënten bieden we individuele behandelingen aan die variëren van het vergroten van de belastbaarheid (trainen) tot het assisteren bij  palliatieve en terminale zorg. Wij zijn deelnemer in het Netwerk Oncologische Revalidatie Kennemerland en lid van Onconet.

Revalidatie tijdens en na de behandeling van kanker kan zinvol zijn om op de been te blijven en belangrijke dingen te kunnen doen. Kanker wordt steeds meer een chronische ziekte, waardoor u daarmee verder leeft. Samen met u wordt een individueel oefenprogramma gemaakt om zoveel mogelijk conditie, kracht en lenigheid te behouden tussen de kuren door, en na afloop om weer op uw gewenste niveau te komen.

U kunt als u dat wilt, de lastmeter invullen, dan krijgt u zicht op de prioriteit van uw problemen. Er komt vaak zoveel op u af en op verschillende levensterreinen dat u door de bomen het bos niet meer ziet.

Bij de individuele revalidatie wordt precies gekeken of uw weefsels (huid, onderhuid, spieren, bloedvaten, botten) geschikt zijn om te trainen. Bijvoorbeeld: we trainen niet dicht in de buurt van het operatiegebied, maar wel met spieren en gewrichten er omheen. Pas als zwelling en pijn wat minder worden, oefenen we intensiever. Daarbij houden we rekening met littekens. Zij kunnen in allerlei fasen irriteren en bewegingen remmen. Bestraling kan ook op de lange termijn veel invloed hebben op uw lenigheid, verklevingen van de huid/onderhuid of stagnatie van vocht. Dit heet fibrose. Bent u heel beroerd na de zoveelste chemokuur, dan doen we rustig aan en kiezen we andere, lichte oefenvormen. Altijd in overleg met u en uw mogelijkheden op dat moment.

Uw belastbaarheid: wat kunt u nu wel, wordt onderzocht. Hoe ver kunt u lopen, hoe lang, hoe is het met de spierkracht van de grote spiergroepen van armen/benen, hoe is het met uw ontspanningsvaardigheden en uw conditie (ademhaling, hartfrequentie, zuurstofsaturatie, bloeddruk). Dit alles verloopt bijna altijd in samenspraak met uw oncoloog of een andere behandelend arts of verpleegkundig specialist. Het goed afstemmen van de inhoud en planning van de behandeling is belangrijk. Steeds wordt gekeken naar de toestand van uw lichaam (en geest!). Dit traject duurt ongeveer 3, soms 6 maanden. Daarna wordt opnieuw bekeken of dit zinvol voor u is. Sommige van onze patiënten gaan weer naar hun eigen sportclub terug.

We werken samen met het oncologisch revalidatie netwerk KG, het AVL, VUmc, Spaarnegasthuis, het oncologieteam Zorgbalans en thuiszorgorganisaties (Buurtzorgteams Zorgbalans, Buurtzorgnederland.com, Zorgspecialist) het inloophuis in Haarlem Schalkwijk, Santpoort en Nieuw Vennep.

Wanneer u niet meer beter wordt en u in de palliatieve fase komt, kunnen wij begeleiding aan huis of in het hospice bieden. Dit betreft verplaatsingen in en rond het bed oefenen, ontspanningsmassage geven of manuele lymfedrainage geven als het vocht erg in de weg zit. Helpen om makkelijker te ademen (helpen het ophoesten te vergemakkelijken bijvoorbeeld).

Bij de naderende dood kan het belangrijk zijn om contact te blijven houden door middel van respectvol aanraken, voorzichtig assisteren bij draaien in bed, het aannemen van een comfortabele houding of u gewoon vasthouden. Zeker als praten niet meer gaat, kan het communiceren met aanraking een mogelijkheid zijn.

Mantelzorgers en vrijwilligers (die dat willen) in de bijna-thuis-huizen kunnen hier adviezen over krijgen.

Meer informatie vindt u bij de volgende websites: