Oedeemtherapie

Algemeen

Het laten stromen van vocht naar de plaats waar het weg kan, heet drainage. Dat kan met massagehandgrepen, met lymfetape, oefeningen en compressietherapie. Er wordt gewerkt volgens de methode Vodder. Dat betekent dat zichtbare en ook onzichtbare oedemen (in de diepte van het lichaam) behandeld kunnen worden met een zachte aanraking. Het doel is altijd om de stoffen in de vochtige omgeving van alle cellen te laten stromen. Dan blijft de cel gezond of kan herstellen. Wanneer de behandeling zo ontspannen mogelijk wordt gevolgd, heeft deze het meeste effect.

Soms zijn zachte handgrepen niet genoeg en worden ook fascietechnieken toegepast. Vooral bij verklevingen in het weefsel (bijvoorbeeld na bestraling, operaties, ontstekingen) kan dit de lymfestroom zeer goed stimuleren. We proberen zo goed mogelijk fibrose te voorkomen. Meer informatie hierover kunt u hieronder downloaden.

Wanneer er sprake is van veneus oedeem of lipoedeem, ligt het accent van de behandeling meer op oefenen en het verstevigen van weefsel. Zwangeren, maar vaak ook niet-zwangeren, kunnen baat hebben bij een specifieke veneuze massage van de benen: beginnend bij de lies wordt het been 'leeggedrukt' richting buikholte. Het zuurstofarme bloed stroomt sneller naar het hart en longen en kan dan weer zuurstofrijk worden.

Lees meer...

Manuele Lymfedrainage

Lees meer...

Manuele lymfedrainage volgens Vodder zorgt ervoor dat zichtbare en onzichtbare vochtstagnatie wordt opgeheven. Met zachte, vloeiende handgrepen wordt vanaf de nek, gezicht, borstkas en buik eerst de weg vrijgemaakt om de lymfe in de bloedbaan te brengen. Daarna komen de ledematen aan de beurt. De behandeling is heel ontspannend. Alleen dan kan het lymfesysteem optimaal zijn werk doen. De opbouw van de behandeling is altijd: eerst de nek en het gelaat, dan de buik. Daar zitten de meeste lymfeklieren. Afhankelijk van de plaats waar het oedeem zit, wordt vervolgd met de oksels, borstkas, liezen en benen. Er wordt zo weinig mogelijk gesproken tijdens de behandeling om het effect zo intensief mogelijk te laten zijn.

De behandeling wordt vaak aangevuld met compressietherapie of lymfetaping.

 

 

Lymfetaping

Lees meer...

De huid wordt met lymfetaping opgetild (u ziet dan 'rimpels' ontstaan) en de lymfe kan er makkelijker onderdoor stromen naar de plek van de meest geschikte afvoer. Deze tape voelt u haast niet, u kunt ermee douchen en uw harde oedeem wordt weer makkelijk zacht.

Kinesiotape, medical tape of lymfetape worden niet vergoed. U schaft in overleg met de therapeut een eigen rol tape aan. Soms wordt ook aan partners, vrienden, vriendinnen en mantelzorgers deze techniek geleerd, zodat u wat onafhankelijker van de therapeut wordt en u minder vaak voor behandeling hoeft te komen. Dit kan ook handig zijn tijdens uw vakantie!

Compressietherapie

Compressiemiddelen zijn alleen met een recept van uw arts verkrijgbaar.

Lees meer...

Compressietherapie is onderdeel van oedeembehandeling (armen, benen) en kan bestaan uit:

  • Zwachtelen met korte rekzwachtels hierbij wordt het been of arm eerst beschermd met een dunne verbandkous, daarna komen er watten (polstering) en daar overheen wordt een zwachtel gewikkeld. Dit heet ambulante compressietherapie. Met Cobanzwachtels kan dit ook, deze blijven meestal beter zitten en zakken niet zo af.
  • Aanmeten en leren omgaan met Farrow Wrap compressie. Deze is bedoeld om zelf (of met een beetje hulp) aan te brengen, desnoods over een te zwakke steunkous heen! 
  • Aanmeten en leveren van Therapeutisch Elastische Kousen (in de volksmond steunkousen genoemd), gebeurt als het oedeem stabiel is en het been of de arm echt dun blijft.
  • Aanmeten en bestellen van JoViPak producten. Dit zijn een soort kussentjes met puntdruk die het oedeem zachter maken. 
  • Aanmeten en bestellen van siliconenpads en artikelen van Bap Medical om littekens zachter te maken zodat het oedeem kan bewegen en de goede kant op stroomt: de afvoer heeft nu meer kans.

Voor verbandmiddelen werken wij samen met Declacare en Farrow Wrap. Varodem bestellen we op recept. Circ-Aid bestellen we bij Medi en alle kousen bij Fysiotek.