1. Nederlands
  2. English

Oedeemtherapie

Er zijn drie verschillende soorten oedeem en we kunnen u helpen deze te behandelen:

  • lymfoedeem
  • Veneus oedeem
  • lipoedeem

Combinaties van verschillende soorten oedeem komen ook voor. Meer informatie: https://www.lymfoedeem.nl

Lymfoedeem

Lymfoedeem is een ernstige medische aandoening. Het is een opeenhoping van lymfevloeistof in lichaamsweefsel en ontstaat wanneer lymfevaten niet in staat zijn om vloeistof optimaal te draineren en lokaal weefsel begint op te zwellen. Lymfoedeem leidt vaak tot zwelling van een arm of been, maar kan ook optreden in de borst, nek, gezicht of bekken.

Lymfoedeem is een chronische ziekte, het zal niet verdwijnen en kan verstrekkende gevolgen hebben voor uw dagelijks leven. Als zodanig is het belangrijk om het risico op lymfoedeem te verminderen en lymfoedeem in een vroeg stadium te herkennen en te behandelen. Oorzaken zijn divers en lymfoedeem kan zich ontwikkelen na een operatie of bestraling, of als een neveneffect van kankerachtige groei, trauma, spataderen, medicatie, of het kan aangeboren zijn.

Symptomen: tintelingen, zwaar gevoel in de ledematen, strakke huid, vermoeidheid, bewegingsbeperkingen, huidafwijkingen, infecties, dikkere huidplooien, putjes die in de huid blijven.

Venous oedeem

Veneus oedeem, ook bekend als chronische veneuze insufficiëntie, is een defect in de aderen en kan leiden tot zuurstofvermindering en te veel afval in de bloedbaan, zodat bloed niet goed van de benen naar het hart kan terugvloeien. Dit kan gebeuren door ouder wordende of beschadigde vaten. Zwaarte in de benen, gezwollen ledematen en rusteloze benen kunnen voorkomen. Vochtophoping, verwijde bloedvaten en spataderen veroorzaken vaak pijn en vermoeidheid.

Veneus oedeem manifesteert zich overdag, benen en enkels zwellen en gezondheidsproblemen verschijnen. Spataderen komen vaak voor als gevolg van de toenemende druk en verwijding van de bloedvaten. Dit kan leiden tot verkleuring of wondjes op de huid. Rusteloze benen zijn ook een veel voorkomende klacht. Na een lange periode van liggen (vaak na een nacht slapen) zijn de benen slanker.

Veneus oedeem kan op elke leeftijd voorkomen, maar vooral mensen met een permanent beroep, zwangere vrouwen en personen met beperkte mobiliteit ervaren veneus oedeem. Het zal zonder speciale behandeling in het lichaam blijven bestaan. Het is bloed met minder zuurstof en moet terug naar het hart en de longen. Een goede houding (verhoogde benen), extra kuitspieractiviteit en compressiesokken kunnen de bloedcirculatie helpen stimuleren.

Lipoedeem

Lipoedeem betekent letterlijk dikke zwelling en is eigenlijk een stofwisselingsstoornis. Dit is een zeldzame chronische aandoening die vaak zichtbaar wordt aan het einde van de puberteit, vooral bij vrouwen. We hebben het over abnormale afzettingen van lichaamsvet in beide benen, de heupen, dijen, knieën en soms ook de armen. Vetcellen trekken vloeistof aan. Deze toestand lijkt altijd symmetrisch. Polsen, handen en enkels blijven slank.

Een patiënt met lipoedeem klaagt bijna altijd over een pijnlijk opgezwollen gevoel in de benen als gevolg van de verhoogde druk, en algemene vermoeidheid is ook vaak te horen. Overgewicht verergert de druk op de benen en gezondheidsproblemen veroorzaakt door lipoedeem. Fysieke activiteit is belangrijk en het kan nuttig zijn om overdag compressiehulpmiddelen te gebruiken, zoals steunkousen. Een gespecialiseerde behandeling, mogelijk met lymfedrainage en op maat gemaakte krachttraining kan ook helpen.